Τα 11 ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ με θέσεις εργασίας για ανέργους (πίνακας)
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε ένα μοντέλο που έλεγε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βάση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αυτό το μοντέλο δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε τόσο κοινωνικά άδικο, όσο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Χαρακτηριστικά, και μετά την μείωση του κατώτατου μισθού και την θεσμοθέτηση του υποκατώτατου, μέσα σε μία νύχτα το 2012, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28% και σχεδόν στο 60% για τους νέους. Εμείς, από την άλλη, προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή με γνώμονα πως δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει προστασία της εργασίας», τόνισε στη τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Εργασίας.
«Την περίοδο 2012 με 2014, οδηγηθήκαμε σε φαραωνικά προγράμματα κατάρτισης, θεωρώντας πως η αύξηση της ανεργίας προκύπτει από την πλευρά της προσφοράς, την στιγμή που όλες οι μελέτες έδειχναν πως το πρόβλημα έχει να κάνει με τη ζήτηση. Για αυτό το λόγο, εμείς ξεκινήσαμε να υλοποιούμε προγράμματα στο πλαίσιο των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης, για μακροχρόνια ανέργους, ανέργους με χαμηλή εξειδίκευση, κάτι που συνέβαλε και συνολικά σε ένα θετικό οικονομικό κλίμα στην αγορά», υπογράμμισε.
Ο κ. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στα ανοιχτά προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας, σημείωσε ότι «τα 11 αυτά προγράμματα καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα αλλά και μια πληθώρα κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών. Κρίσιμο όμως στοιχείο της νέας αντίληψης για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας είναι η υλοποίηση δράσεων για νέους επιστήμονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τόσο το πρόγραμμα αυξημένης επιδότησης των 6.000 νέων θέσεων εργασίας σε τομείς έξυπνης ειδίκευσης για νέους πτυχιούχους, πρόγραμμα που αν και άνοιξε στο τέλος της χρονιάς, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη το 10%, όσο και το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στον Δημόσιο τομέα, με απορρόφηση στο 78%».
Ο Υφυπουργός επισήμανε πως το πιλοτικό πρόγραμμα “Ανοιχτό Πλαίσιο” που υλοποιείται στην Ελευσίνα “είναι μια εικόνα από το μέλλον, αφού αλλάζει την αρχή της ιστορίας. Πλέον ο άνεργος δεν περιμένει από το υπουργείο ή τον ΟΑΕΔ να προκηρύξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ο ίδιος μέσω της διαδικασίας του profiling κατευθύνεται σε στοχευμένες δράσεις που ταιριάζουν με το “ατομικό σχέδιο δράσης” το οποίο συγκροτείται ειδικά για αυτόν».
Τέλος, όσον αφορά το ειδικό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η επιλογή της δημιουργίας αυτού του στοχευμένου προγράμματος δεν είναι τυχαία αφού η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παραμένει η περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία στη χώρα» ενώ σε σχέση με το πρόγραμμα της 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας, υπογράμμισε πως «ο ΟΑΕΔ ξαναμπαίνει ενεργά στον αγώνα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου